Alkmaar Pride en AZ openden kaasmarkt van 24mei

22-05-2019
Alkmaar Pride en AZ openden kaasmarkt van 24mei
Alkmaar Pride en AZ openden kaasmarkt

De kaasmarkt van vrijdag 24 mei stond volledig in het teken van de viering 10 jaar Alkmaar Pride. Homo-activist Bowi Jong luidde samen met Koen Stam en Dennis Zwagerman van AZ de bel van de kaasmarkt. 
Daarmee gaven zij verbinding tussen voetbal en de LHBTI’s (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans-en intersekse personen). Zij openden de markt door samen de bel te luiden, hét teken dat de markt geheel volgens traditie kon beginnen op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Paul Verbruggen, wethouder Diversiteit, was gastheer en ontving de gasten voorafgaand in het stadhuis.


Alkmaar Pride 10 jaar
Dit jaar staat het programma van de 10e editie van de Alkmaar Pride van 23 mei tot en met 26 mei bol van de activiteiten. Voor de kaasmarkt is bewust gekozen voor de verbinding tussen voetbal en LHBTI’s. Daarom zijn de volgende gasten op de kaasmarkt uitgenodigd: Activist en voetbalfan Bowi Jong, winnaar van de Winq Diversity Award en starter van #sorryjohan. Ook ontving hij afgelopen zondag de Jos Brink innovatieprijs die staat voor gelijke rechten en acceptatie LHBTI’s. Hij stelde de homohaat in het voetbal aan de kaak en schreef een brandbrief aan de KNVB met de oproep de voetbalwereld een fijnere plek te maken voor homo’s.

Verbinding

Vanuit het voetbal wordt de verbinding gemaakt door voormalig Nederlands profvoetballer Koen Stam, die als verdediger onder andere bij AZ speelde. Koen werd in 2013 trainer van AZ onder 19, daarvoor had hij AZ onder 15 onder zijn hoede. Sinds 2018 traint hij Jong AZ. Ook AZ jeugdtrainer Dennis Zwagerman is te gast op de kaasmarkt. Hij begon jaren geleden in de AZ Voetbalschool en heeft sinds een jaar een vast contract. Vanuit het COC Noord-Holland Noord zijn voorzitter Richard Ivangh en de bestuursleden uitgenodigd.


Kaaskeurmeester Theo Slijkerman geeft de gasten uitleg over de
verschillende soorten kazen die op de markt liggen.


Het was de 24e mei ook Graskaasdag.
Het regent gras...............................


De nieuwe verrijdbare tribune werd deze 9e kaasmarkt voor het eerst gebruikt.

 

« Ga een pagina terug