Klokkengieter Simon Laudy opende kaasmarkt in De Rijp

23-09-2019
Klokkengieter Simon Laudy opende kaasmarkt in De Rijp
Op zondag 22 september vond er een speciale kaasmarkt plaats in De Rijp. De traditionele kaasmarkt verplaatste zich van het Waagplein in een kleinere versie naar het pittoresque De Rijp. Daar opende om 15.40 uur de heer Simon Laudy, klokkengieter van het Rijper Carillon, de kaasmarkt. Hij deed dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Gastheer was wethouder Marcel van Zon.Het Rijper Carillon
De Rijp heeft in vroeger tijden een carillon gehad, naar een ontwerp van Jan Adriaanszoon Leeghwater. Het klokkenspel werd op gezette tijden bespeeld door een beiaardier. Met de grote brand van De Rijp in 1654 werd ook het carillon verwoest. Op initiatief van Christiaan Winter, beiaardier in dienst van de gemeente Alkmaar is de Stichting Carillon De Rijp opgericht met als doel het benodigde kapitaal op te halen en dat aan te wenden voor de realisatie van het carillon in De Rijp.


De kaasmarkt
Naast gemeente Alkmaar is ook het Alkmaarse kaasdragersgilde adoptant van een klok. Reden om de Stichting Carillon De Rijp een kaasmarkt aan te bieden tijdens de opening.
De belluider, klokkengieter Simon Laudy, werd getrakteerd op een "rondje" De Rijp.


De kazen worden door De Zwerkei, bijnaam van Hennie, en De Trompet, bijnaam van Marco, naar de weegschaal gedragen.


Kaasingooier Josmar brengt de lege handkar weer retour naar het weeggebouw.


Roodbaard en De Sigaar vervoeren ook personen.


Ron, links, en Jette brengen de zware handkar terug naar het marktplein.

 

« Ga een pagina terug