Edison Rijna, gezaghebber Bonaire, opende vrijdag 24 juni de 14e kaasmarkt

22-06-2022
Edison Rijna, gezaghebber Bonaire, opende vrijdag 24 juni de 14e kaasmarkt
De heer Rijna, gezaghebber van Bonaire luidde op vrijdag 24 juni precies om 10.00 uur de bel, hét teken dat de markt geheel volgens traditie kon beginnen. Hij deed dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt ontving burgemeester Anja Schouten het gezelschap uit Bonaire in het stadhuis.

Gezaghebber
De heer Edison Rijna is sinds 2014 gezaghebber van Bonaire. De gezaghebbers in Caribisch Nederland zijn vergelijkbaar met de Nederlandse burgemeesters. Zij zijn voorzitter van de eilandsraad en van het bestuurscollege. Het bestuurscollege brengt op vrijdag een werkbezoek aan Alkmaar. Bonaire en de gemeente Alkmaar willen ervaring en kennis delen over diverse onderwerpen die zowel in Alkmaar als ook op Bonaire spelen.


Edison Rijna luidde de kaasbel langdurig en voor een ieder goed hoorbaar.
Als dank voor het luiden een fraai kaaspakket.


Omroepster Helen interviewde Enrico Rijan. Ook is het nieuwe scherm op de achtergrond te zien dat vandaag in gebruik werd genomen.


Kaaskeurder Durk Boorsma geeft uitleg aan Enrico over de diverse soorten kazen die vandaag op de markt liggen.


Hier bekijken ze samen een kaas en bespreken de kwaliteit ervan.  


De berries waren inmiddels gevuld met 8 kazen en worden hier gewogen. Het zijn in dit geval komeinnekazen.


Er waren deze marktdag veel schoolkinderen op bezoek. De voorste kaasdrager is een zogenaamde Noodhulp die kaasdrager wil gaan worden. Hij is daarom herkenbaar aan zijn witte hoed. De achterste kaasdrager is Marco, bijnaam De Trompet.


Durk Boorsma had een proefboorsel gemaakt uit een keurkaas. Dat boorsel mag Enrico proeven en beoordelen. En uiteraard ook de andere gasten.


Enrico wilde ook heel graag laten zien dat hij een berrie met 8 kazen (120kilo) kon vervoeren naar de weegschaal samen met kaasdrager Jeroen, bijnaam Roodbaard.


Dat kaasdragen ging prima, zo te zien.


Ook deze kaasdragers hadden er vandaag veel zin en plezier in om te laten zien wat ze konden. De voorste is Ron, bijnaam MegaB en de achterste is Rein, bijnaam Slodder.


 

« Ga een pagina terug