Vitalij Dumēsa opent kaasmarkt 17 juni

16-06-2022
Vitalij Dumēsa opent kaasmarkt 17 juni
Damkampioene Vitalij Dumēsa opende vrijdag de 17e juni de Alkmaarse Kaasmarkt met het luiden van de kaasbel om exact 10 uur.

Vitalij komt oorspronkelijk uit Letland. Ze heeft veel medailles gewonnen bij Nederlands, Europese en Wereldkampioenschappen.


Het luiden van de kaasbel ging mevr.Dumēsa goed af. De bel was luidt en duidelijk te horen voor de toeschouwers.


Omroepster Ingrid interviewde Vitalij Dumēsa.


Er stonden toch al weer meer toeschouwers langs de kant dan vorige week. Omdat er erg warme temperaturen waren voorspeld lagen er bij sommige kazen vellen tussen de kazen om plakken tegen te gaan.


De voorste kaasdrager is Rowan, bijnaam Banjer. Hij draagt samen met Harrie, bijnaam De Stille een berrie richting de weegschaal.


Soms moet je als fotograaf even de tijd nemen voor een mooi plaatje, maar wel op tijd wegduiken.
Als ze eenmaal op gang zijn is het moeilijk om zomaar te stoppen of uit te wijken met die berrie van ongeveer 120 kilo.


Keurmeester Theo van Friesland Campina snijdt een kaas doormidden. Daarna geeft hij uitleg aan zijn gasten over de kwalitiet van deze kaas.
Deze "Turtle" draagt samen met Quido (bijnaam Zandloper) de berrie naar de handkar. Zo te zien doet hij dat met veel plezier.


Deze jonge kaasverkoopster verkoopt kaas verpakt in een handig koeltasje.


Jeroen is de voorste kaasdrager, bijnaam Roodbaard. Hij draagt hier de berrie samen met Quido, bijnaam Zandloper naar de handkar.


De kaasvader geeft aan de VIPgasten van vandaag uitleg over het schandbord. Op dit schandbord staan de (bij)namen van de kaasdragers die niet op tijd op hun werk verschenen. Daar moeten zij een boete voor betalen.


Cees Koopman, bijnaam De Tolk, geeft uitleg in de bestuurskamer over o.a. de dodenschilden die daar hangen en gebruikt worden bij een uitvaart. Een kaasdrager kan met "kaasdragerseer" naar zijn laatste rustplaats gebracht worden door het kaasdragersgilde.


Arjan (op de rug gezien) gooit de 12,5 kilo wegende kaas naar Rutger die hem vervolgens in het rek legt.

  

« Ga een pagina terug