Tradities

12-05-2014
Tradities

Als de kaasvader zijn stok of hoed vergeet roepen de kaasdragers hem na: ‘Vader, vader, u loopt naakt’.


De kaasdragers zijn mannen die wel van een beetje traditie houden. Er is zelfs een huishoudelijk reglement waarin staat hoe ze zich horen te gedragen.  Elke kaasdrager krijgt, als hij van noodhulp tot kaasdrager wordt benoemd, een bijnaam.

Zo hebben we ‘de Tolk’ die zo goed zijn talen spreekt, ‘de Bob’ de kaasdrager die geen alcohol drinkt, ‘de Lik’ die van beroep gevangenisbewaarder is.

De kaasdragers moeten een boete betalen als ze te laat zijn. De bijnaam van de kaasdrager die de boetes int is, heel toepasselijk, ‘de Beul’. Met een deel van het geïnde geld wordt een goed doel gesponsord, het andere deel is voor de ‘kruimelavond’.


Kruimelavond
Geheel volgens traditie komen de mannen op de vrijdag voor kerstmis bij elkaar voor hun beloning. Die bestaat uit ‘loon’ voor de kaasdrager, twee gevulde koeken voor moeder de vrouw om haar te bedanken voor het hagelwit houden van haar mans kostuum en een wit brood met boter en een dik plak kaas voor de kinderen.


Vechten, roken en alcohol drinken is tijdens de kaasmarkt streng verboden. Ook mogen de mannen niet vloeken als er iets mis gaat. Als er iemand valt, of de kazen vallen van de berrie tijdens het lopen, gebruiken ze in plaats van een scheldwoord altijd het woord ‘uil’! 

 

« Ga een pagina terug