"Rembrandt van Rijn" opende de kaasmarkt op 1 juli 2022

29-06-2022
"Rembrandt van Rijn" opende de kaasmarkt op 1 juli 2022
Op vrijdag 1 juli opende "schilder Rembrandt van Rijn" de Alkmaarse Kaasmarkt.  De Hollandse meester luidde exact 10.00 uur (kaasvaderstijd) de bel.


"Rembrandt" opende de markt op uitnodiging van Patrick van Mil, directeur van Stedelijk Museum Alkmaar en Gerrit Valk, voorzitter van de Raad van Toezicht van Stedelijk Museum Alkmaar. Dit ter verwelkoming van de vermaarde schilder in Alkmaar bij gelegenheid van de tentoonstelling van zijn schilderij De Vaandeldrager in de kaasstad.

Het onlangs door de Nederlandse Staat aangekochte werk ‘De Vaandeldrager’ van Rembrandt is op tournee langs de twaalf provincies. Stedelijk Museum Alkmaar is geselecteerd als exclusieve locatie voor de provincie Noord-Holland.
Alkmaar haalt daarmee een meesterwerk van wereldniveau naar de stad.


Kaasvader Willem Borst verwelkomde zijn gasten op de Kaasmarkt.


Het schilderij De Vaandeldrager was voor deze gelegenheid kennelijk even geleend van het museum. Ben vergeten te vragen of het hier het echte schilderij betreft.


Omroepster Helen had wat vragen voor de beroemde landgenoot en deze werden keurig beantwoord.

De keurmeesters van Friesland Campina deelden proefboorsels uit aan het publiek.


Ze lieten ook een boorsel maken door iemand uit het publiek.

Marco schrijft hier met een "ganseveer" het gewicht op het weegbriefje. Kaasdrager Japie, bijnaam Simba, kijkt toe of het goed gaat.


Keurmeester Durk Boorsma had voor Rembrandt ook een lekker ?? stukje kaas geboord.


En dat boorsel werd kritisch onderzocht. Maar uiteindelijk toch opgegeten.

Effies een rondje lopen met de meesterschilder op een berrie hoorde er bij. Hij werd hier gedragen door Jeroen (de voorste kaasdrager) en Quido.
Jeroen zijn bijnaam is Roodbaard, Quido's bijnaam is Zandloper.


Daarna verdween het gezelschap naar de Kaasdragerskamer om koffie te drinken en de uitleg over het waaggebouw aan te horen van Kaasvader Willem Borst.

 

« Ga een pagina terug